Alt til sin tid

Alt til sin tid

Et godt stykke ut i 2014 er jeg igjen fasinert av vårt forhold til tid året igjennom.

Det er et kort år her i Norge og det går raskere og raskere jo eldre jeg blir.

Både næringslivet, skoler og familielivet er preget av våre mange herlige høytider og ferier.

 

Etter jul, men ikke i vinterferien. Før eller etter påske, men absolutt innen 17 mai.

Før sommerferien eller vente til alle er tilbake ved skolestart? Da skal vi sette i gang. Hvis alt går etter planen.

 

For mange går det ikke alltid etter planen.

Prokrastinering er et ord jeg nesten aldri bruker. Ikke liker jeg fremmedord, ikke er jeg sikker på hvordan det skrives, og ikke liker jeg betydningen av dette ordet. I følge Wikipedia betyr det utsettelsesatferd og er et uttrykk om det å utsette eller forsinke noe man har bestemt seg for å gjøre. Utsettelsen gjøres selv om personen vet at dette er uheldig.

En situasjon de færreste trives i, men som de stadig utsetter seg selv for. En atferd som kommer snikende når vi sliter litt i motbakke, når troen på å lykkes er liten og når problemene føles store.

I disse dager er vel også uttrykket «best under press» en konsekvens av prokrastinering i flere måneder for mange som nå stresser og leser mot eksamen.

Motstykke er kanskje optimistene som ofte rekker mye på liten tid. De som skal bare… Det å oppdage at det er 8 min til treningen starter og bestemmer seg for at det kommer jeg til å rekke. Hiver seg rundt, løper av gårde og komme halsende inn rett etter at treningen har startet – men de rekker det…

Du er aldri så effektiv som når du har «mye på tallerken». Når du har lister med oppgaver som er overkommelige og utfordringer som du har forutsetninger for å løse. Da er det godt å være effektiv, få ting til å skje og se fremgang.  Da kan du stresse i vei og rekke mye, men stopper du først opp kan det være tøft å komme opp i fart igjen.

 

Det hender at prosessene stopper opp.

Ikke nødvendigvis på grunn av deg selv, men på grunn av de rundt deg. Du følger opp, ber om informasjon og holder dine deadlines mens sykdom, avlyste møter, misforståelser og uklar rollefordeling hos andre kan sette uforutsette hindringer i prosessen.

I noen tidsperioder kan du få kjente på Murphys lov «Hvis noe kan gå galt, så vil det også gjøre det (og fortrinnsvis på det verst tenkelige tidspunkt)».

Etter påske fikk jeg en slik runde. Jeg hadde en død PC, jeg dro på meg en parkeringsbot, jeg fikk avlysning på et oppsatt kurs, et møte ble avlyst pga sykdom, jeg ble nr 2 på et kundetilbud osv osv. Da er det fort gjort å kun se nedturene og skuffelsen i hverdagen rundt seg. Men hvorfor snur det? På et tidspunkt gjør det jo det..

Dette tidspunktet når du selv bestemmer deg for å se mulighetene fremfor å summere alle utfordringene.

Hverdagen handler jo stort sett om hvordan du har det og hvordan du tar det. Hvordan du velger å snu situasjonene er ulik hvordan andre velger å gjøre det. I et arbeidsteam vil det være ulike personligheter og ulik evne til å ta utfordringer i hverdagen. Dette påvirkes av flere faktorer.

Jeg trekker gjerne frem disse 3 i mine treninger:

  • Ambisjon
  • Situasjon
  • Relasjon

Store eller små ambisjoner? Egne ambisjoner eller ambisjoner på vegne av andre?

Situasjoner du mestrer eller langt utenfor komfortsonen? Prekære situasjoner?

Relasjoner du er trygg på eller er det behov for å utfordre eller markere seg?

Det nytter lite å ha store ambisjoner på vegne av noen som har behov for markere seg i en tvungen situasjon.

Har du noen gang prøvd å stresse en 3 åring på vei ut av døra? Det går det jammen unna ikke sant… ? Alt tar dobbelt så lang tid, det blir dårlig stemning og du ender sannsynlig vis med å gjøre en hestehandel bare for å rekke den bussen eller det møtet.

 

Nå står snart Junistria for døra.

Denne herlige tiden med sommeravslutninger, utemiddager, sommerfester, bursdagsfeiringer før ferien og en haug med deadlines.

Vi blir ferdige før ferien i år igjen (på et vis) og mange kræsjlander inn i Juli.

Midt i den travleste tiden kan det ofte hjelpe litt hvis vi tar oss tid til å vurdere våre ambisjoner for ulike aktiviteter både på jobb og privat. Stoppe opp og vurdere viktigheten i den aktuelle situasjonen og tenke igjennom hva relasjonene både tillater og krever av oss.

Er det noe her vi kan velge bort og er det noe vi helt klart bør prioritere?

Jeg ønsker deg en god Junistri med sitat Leonardo da Vinci

«Tiden strekker til for den som bruker den»

5 Comments

  1. Veldig bra skrevet Vanja, og et svært viktig tema:>

  2. Godt resonnert og skrevet Vanja. Et viktig tema i vår hektiske og krevende hverdag.

  3. Dine ord funker til hverdags og fest, hjemme og på jobb! 🙂

    • Godt når noen klarer å sette ord på sammenhenger som er der men som man ikke har tatt seg tid til å reflektere over.

  4. Dette var veldig bra skrevet- her kjenner nok mange seg igjen:-)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *